Over

HET DRAAIORGEL

Over de werking van Monkey Organ vinden de nieuwsgierige types hier een korte toelichting. Monkey Organ is een klein 20 “toets” pneumatisch handdraaiorgel. De schatting is dat het orgel is gebouwd rond 1965 bij Carl Frei met Hofbauermechaniek. Draaiorgels krijgen altijd een naam. Dat is de traditie. Het bleek dat dit draaiorgeltje nooit een naam heeft gekregen. Sinds ik het orgel heb, heeft het wel een een naam. Iedereen vroeg waar mijn aapje was dus nu heet het orgel Monkey Organ.

Papierenrol in het draaiorgel

Werking

De muziek staat als een gaatjespatroon op een papieren rol. Deze rol wordt over een balk met 20 gaatjes gedraaid. Ieder gaatje is via een slangetje met een orgelpijpje verbonden. De lucht wordt geblazen met een blaasbalg en gaat naar een luchtdichtkastje. De lucht heet ook wel wind in draaiorgels. Als de wind door een gaatje in het papier gaat, wordt het orgelpijpje aangeblazen.

Als met de hendel gedraaid wordt gaat zowel de blaasbalg op en neer als de papieren rol in beweging. Het tempo van draaien moet precies goed zijn voor een mooi geluid. Bij het orgel horen 30 rollen muziek die gemiddeld 10 minuten duren.